Is kurkuma de superfood van nu?

Je hebt vast wel gehoord van Kurkuma en dat iedereen dit prijst als een superfood, maar hoe gezond is het en waar is het allemaal goed voor?

Kurkuma wordt vaak geelwortel genoemd vanwege de kleur die het je eten geeft. Deze kleur komt van curcumine en juist dit deel maakt kurkuma zo’n superfood. Het bevat antioxidanten, anti-inflammatoire en pijnstillende eigenschappen.

In deze blog gaan we je alles vertellen over kurkuma.

Voedingswaarde    (100 gram)

Theelepel kurkuma  

Calorieën: 354 kcal

 

Eiwitten: 7,83 g

 

Koolhydraten: 64,93 g

 

Vetten: 9,88 g

 

Vezels: 21,1 g

 

 

Vitamine en mineralen

 

VitamineA: Een krachtige antioxidant betrokken bij het verminderen van ontstekingen omdat het vrije radicalen kan bestrijden.

VitamineB 3, 6: Ze maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten.

VitamineC: Dit vitamine is essentieel voor het ondersteunen van ons natuurlijke afweersysteem.

VitamineE: Ook een belangrijke antioxidant die je weerstand en in het stand houden van spierweefsel helpt.

Ook zitten er vele waardevolle mineralen in kurkuma zoals ijzer, calcium, kalium, zink en magnesium.

 

Gezondheidsvoordelen

 

Ontstekingsremmend

Zonder ontstekingen zouden ziektes en bacteriën gemakkelijk je lichaam overnemen en je zelfs kunnen doden. Ontstekingen helpt je om dit te bestrijden en de schade te herstellen. Dit moet natuurlijk wel met mate want chronische ontstekingen zullen je lichaam aanvallen en veel schade aanbrengen. Dan kan je aan de ontstekingsremmende medicijnen gaan of aan de kurkuma waarvan beweerd wordt dat die bijna net zo effectief is tegen ontstekingen als medicijnen. De curcumine die in kurkuma zit is een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende werkingen. Mensen geloven dat curcumine de belangrijkste onderdelen die een rol spelen bij ontstekingen kan onderdrukken en verzachten.

 

Antioxidant

Om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen heb je antioxidanten nodig. Het bestanddeel Curcumine dat in kurkuma zit staat bekend om zijn krachtige antioxidant die door zijn structuur vrije radicalen kan neutraliseren. Daarnaast wordt beweerd dat curcumine het lichaamseigen antioxidanten verhoogd om zo samen de radicalen te bestrijden. Op die manier zou curcumine samen met je lichaam een klap tegen de vrije radicalen geven. Het blokkeert ze direct en stimuleert vervolgens de lichaamseigen antioxiderende afweer.

 

Depressie

Veel mensen geloven dat curcumine die in de kurkuma zit de BDNF-niveaus verhoogd en zijn er ook aanwijzingen dat curcumine de neurotransmitters in de hersenen serotonine en dopamine kan stimuleren. Dit zou kunnen resulteren in een energieker en blijer gevoel. Deze veronderstelling is ook nog getest in een klein onderzoek waaraan 60 mensen meededen die allemaal last hadden van depressie. De middelen die werden gebruikt waren Prozak en één gram curcumine? Na zes weken werd duidelijk dat curcumine hetzelfde resultaat had als prozak. Volgens deze studie is curcumine even effectief als een antidepressivum en kan het dus positieve gevolgen hebben voor je mentale staat.

 

Samengevat

 

Kurkuma en vooral de meest actieve stof curcumine hebben veel wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen, zoals de mogelijkheid om hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker te voorkomen.

Het is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant en kan het ook de symptomen van depressie helpen en verbeteren.

Gevriesdroogde producten bewaren het best de concentratie curcumine wat al die gezondheidsvoordelen meegeeft.

Als je een kurkuma / curcumine-supplement wilt kopen, kan je online of in de drogisterij en zelfs in de supermarkt dit superfood vinden.

 

Heb je nog meer interesse of vragen over superfoods bekijk ons forum wat er vol mee staat! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *